Slavnostní odhalení pomníku Karla

Karel praotec pes

V sobotu 12. října proběhlo na letišti Slavnostní odhalení památníku praotce Psa Karla von Lufthavn. Slavnost se uskutečnila za účasti místních i přespolních obyvatel a pozvaných hostů. Mezi nimi byla řada Karlových kamarádů, významných členů Východočeského aeroklubu Pardubice a řada dalších významných hostů a zástupců letecké i neletecké veřejnosti.

Při samotném aktu odhalení památníku se na místě sešly na čtyři desítky smutečních hostů. Jak bývá na letišti v Podhořanech zvykem, místní muzikant Jarda Šantrůček společně s dobrovolnými trumpetisty připravili veškeré zázemí a zdařilé akci dodali patřičnou noblesu. Piloti stáli v dobových i současných leteckých uniformách, kulisu dotvářely vojenské terénní vozy, letoun Zlín Z-43 a vojáci z klubu vojenských historiků v dobových polních uniformách se samopaly.

V úvodu slavnosti zahrál pan Jaroslav Šantrůček smuteční nápěv, následoval proslov pana Richarda Santuse. Po zaznění tónů písně Černé oči z trumpet dobrovolných trumpetistů následovalo odhalení pomníku kterého se ujal pan Eduard Malina. Následovaly průlety letounu Zlín Z-226, který pilotoval pan Michal Dimmer. Dále dojemný zpěv mladé, talentované zpěvačky - Valčík na rozloučenou za doprovodu piána Jardy Šantrůčka, který zakončila čestná salva vojáků v dobových uniformách. Poté následoval doslov Richarda Santuse, který poděkoval významným osobám Karlova života. Doslov ukončilo sólo na trumpetu. Obřad zakončili pozůstalí kladením věnců a svíček za tónů smutečního epilogu piána Jardy Šantrůčka.

„Proť ty jenž přijdeš z dálky i blízka
věz, že už není
Karlova miska.
Zanech jen kytku voňavou
i vzpomínku bolavou
co nehyne
a bude mu potravou“

Fotogalerie z akce: 

 

Poloha

Letiště Podhořany

Nový Dvůr 137
538 03 Podhořany u Ronova

GPS

49°56'21"N ; 015°32'59"E

 

Užitečné odkazy

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.

Fatal error: views_plugin_display::destroy() [<a href='views-plugin-display.destroy'>views-plugin-display.destroy</a>]: The script tried to execute a method or access a property of an incomplete object. Please ensure that the class definition &quot;metatag_views_plugin_display_extender_metatags&quot; of the object you are trying to operate on was loaded _before_ unserialize() gets called or provide a __autoload() function to load the class definition in /www/doc/www.letistepodhorany.cz/www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 286