14th World Cup F3J Podhořany 2014

V prvním červnovém víkendu uspořádal Modelářský klub Heřmanův Městec na letišti v Podhořanech závody termických větroňů F3J. Soutěže, která byla zařazená do českého seriálu, mezinárodního World Cup a Euro Contest Tour, se zúčastnili piloti domácí včetně dalších devíti národnosti z Německa, Slovenska, Nizozemí, Kypru, Turecka, Švédska, Norska, Ruska, Francie a Polska. Naše klubové barvy hájil jeden soutěžící Víťa Štěrba, ale musím si vzpomenout i na doby, kdy na pátém ročníku létalo v našem dresu šest pilotů. Snad se ta doba ještě vrátí.

Po loňském propršeném 13. ročníku, kdy jsme odlétali jedno a půl kola plus finále, se 14. ročník vydařil po všech stránkách. Počasí bylo skvělé, vítr severo-západní a žádný déšť. V každém kole létalo 79 soutěžících a k obloze stoupalo v jeden okamžik jedenáct modelů k letu na deset minut a ve finále dvanáct modelů na patnáct minut.

V sobotu od 9:00hod. do 18:00hod. jsme odlétali čtyři kola, která jsme proložili tradiční svíčkovou a finálovým guláškem z Motorestu Svatý Václav. Již několikátý rok neškrtáme nejhorší výsledek a tak se potencionální finalisti každým kolem střídají. Ten, kdo nezaletí výsledek v každém kole, nemá šanci na postup do finále. Pilot musí umět létat, musí dobře odhadnout aktuální počasí, musí být psychicky odolný a tým musí šlapat podle vyzkoušeného scénáře. Průběžné pořadí ukazovalo minimální rozestupy a po čtvrtém kole ztrácelo 21 pilotů pouhých 20 bodu ze 4 tis. na nejlepšího.

V neděli jsme zahájili páté kolo v 8:30hod. a ve 13:00hod. po šesti letových kolech byla odlétaná základní část soutěže. Poslední dvě kola začala míchat pořadím na finálových místech. V pátém kole z finalistů vypadnul Jirka Ducháň a Jo Grini z Norska, do finále se dostal Mehmet Tunaboylu z Kypru a Jarda Vostřel. Šesté kolo bylo výborné pro Martina Rajšnera, který vystoupal do čela závodního pole se ztrátou pouhých 6,8 bodů ze 6 tis. bodů. Naopak Jarda Vostřel přepustil svoje místo Helmutovi Röhnerovi z Německa. Výsledky po šesti základních kolech byly výborné, dvanáctý postupující ztrácel do finále pouhých 21,7 bodů. Pro představu to je ztráta za přistání v jednom kole ve vzdálenosti 2m od přistávacího terče nebo letět jeden let mínus 15 vteřin z deseti minut.

První finálový let měl nejlepší start ze všech čtrnácti ročníku soutěže, za tři až čtyři vteřiny, byly většiny modely ve všech možných směrech s výškou okolo 150m. Bohužel, ne každý směr byl vhodný, Jirka Rajšner se Sebastianem Feiglem, nelepší piloti základní části, nedokázali spolu s dalšími pěti piloty patnáctiminutovku naletět. Nejlépe letěl Dominik Prestele z Německa 14:56,1 a 100bodů za přistání. Zajímavostí letu byl Christian Reinecke, který se polovinu letu plácal u Březinky, kilometr od startoviště, ve výšce okolo 100m, než se dočkal vytoužené termiky pro návrat a zaletěl 14:54,8 plus 98 bodů za přistání. Výsledek mu stačil jen páté místo po prvním finále. Start druhého finále byl o poznání delší, přesto tři piloti letěli přes 14:55min. a pět pilotů přistálo za 100 bodů.

První místo ve finále a tím v celé soutěži, vylétal Robert Braune, mimo jiné vítěz dvanáctého ročníku. Nejlepší domácí pilot Víťa Štěrba se umístil na 31. místě a nejlepší junior Max Finke z Německa skončil na 24.místě v absolutním pořadí. Po ukončení oficiální části soutěže se většina přítomných zúčastnila tomboly o hodnotné ceny. Hlavní cenu rádiovou soupravu Futaba 14SG s telemetrií, kterou věnoval pan Jiří Novotný – Jino, vyhráli již poněkolikáté piloti z Německa.

14. ročník se vydařil, piloti nalétali obdivuhodné výsledky, organizačně nebyly žádné problémy, a tak se můžeme těšit 6.- 7.června 2015 na jubilejní 15th World Cup F3J.

Velký dík patří i naším tradičním sponzorům firmě JINO-Jiří Novotný, SAMBA-Jaroslav Vostřel, Der Himmlische-Höllein, SMČR, VAP-Letiště Podhořany, Město Heřmanův Městec, JK-Eltra H. Městec, Stavební potřeby Chmelík&Tichý H.Městec, Feromat H.Městec a členům a přátelům MK Heřmanův Městec.

Za MK Heřmanův Městec Miloš Minařík

Fotografie od Michala Blažka:
https://plus.google.com/u/0/photos/11013003154432064

Výsledky v příloze:

 

Poloha

Letiště Podhořany

Nový Dvůr 137
538 03 Podhořany u Ronova

GPS

49°56'21"N ; 015°32'59"E

 

Užitečné odkazy

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.

Fatal error: views_plugin_display::destroy() [<a href='views-plugin-display.destroy'>views-plugin-display.destroy</a>]: The script tried to execute a method or access a property of an incomplete object. Please ensure that the class definition &quot;metatag_views_plugin_display_extender_metatags&quot; of the object you are trying to operate on was loaded _before_ unserialize() gets called or provide a __autoload() function to load the class definition in /www/doc/www.letistepodhorany.cz/www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 286