Recenze XCSoar na Kobo mini - navigace pro plachtaře

kobo mini

Na slunci perfektně čitelná plachtařská navigace čtečky knih Kobo mini.

Sezóna začíná letos brzy, není tedy už moc času nazbyt se na výkonné plachtění připravit. Na plachtění existuje několik programů, které je možné používat v mobilních zařízeních. Některé lze nahrát do staré autonavigace například program LX8000 do navigací Mio.

Zaujal mě program XCSoar, který je možné nahrát do mobilních telefonů Android a od verze 6.7. dokonce do čtečky knih značky Kobo. Čtečka na první pohled zaujme svými kapesními rozměry. Má pětipalcový dotykový display o šířce 75 mm a výšce 101 mm, váží 134 gramů. Výrobce slibuje velmi rychlé otáčení stran díky 800MHz procesoru, byl jsem tedy zvědavý, jak bude zpracovávat výpočty a zobrazovat je na pohyblivé mapě.

Instalace XCSoar do čtečky:

Programátor píše o použití na vlastní nebezpečí, čtečku můžete znehodnotit atd. Jeho návod naleznete zde:
http://max.kellermann.name/projects/xcsoar/kobo.html

Instalace je jednoduchá, čtečku připojíte do PC, zobrazíte ji jako externí disk a do adresáře nazvaný “.kobo” nahrajete tento soubor:
http://max.kellermann.name/download/xcsoar/kobo/KoboRoot.tgz

Po restartování čtečky se objeví obrazovka s XCSoar.

Zbývá jen dohrát terréní mapy, prostory a otočné body do adresáře čtečky XCSoarData.

Dále nastavit letadlo a úlohu a letět... no bohužel ještě drobnost. Čtečka nemá vlastní GPS. Takže přikoupit dva kabely, připojit k loggru a letět nebo připojit externí GPS a letět!?

Článek budu dál upravovat, předpokládám, že vyhozené peníze to nejsou :)

Dílčí závěr:

Čtečka perfektně zobrazuje na přímém slunci - viz. foto. Vykreslování a výpočty jsou rychlé, srovnatelné s mobilní android aplikací. Výdrž baterie je prý 10 přečtených knih, mám to zaplé v simulátor módu celý den a baterie má 56%. Za cenu 1800 Kč plus kabely to bude zlaté (pokud to vyjde).

kobo mini xcsoar

 

Poloha

Letiště Podhořany

Nový Dvůr 137
538 03 Podhořany u Ronova

GPS

49°56'21"N ; 015°32'59"E

 

Užitečné odkazy

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.

Fatal error: views_plugin_display::destroy() [<a href='views-plugin-display.destroy'>views-plugin-display.destroy</a>]: The script tried to execute a method or access a property of an incomplete object. Please ensure that the class definition &quot;metatag_views_plugin_display_extender_metatags&quot; of the object you are trying to operate on was loaded _before_ unserialize() gets called or provide a __autoload() function to load the class definition in /www/doc/www.letistepodhorany.cz/www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 286